IBM’s Watson: Kognitiv intelligens

IBM Watson er IBMs flaggskip innen kunstig intelligens. IBM hevder selv at innen fem år kommer enhver viktig beslutning, enten den gjelder jobb eller privatliv, til å bli tatt med assistanse av IBM Watson eller tilsvarende teknologier. I dette blogginnlegget skal vi se litt nærmere på mulighetene denne teknologien åpner opp for, «It isn’t a world of Watson, it’s a world with Watson».

Bilde fra IBM Watson West, San Francisco Mars 2019

Bilde fra IBM Watson West, San Francisco Mars 2019

IBM Watson er en plattform for kunstig intelligens, og det eksisterer allerede forhåndstrente løsninger innenfor noen industrier og profesjoner. Med andre ord finnes det allerede AI-modeller som er klargjort for bruk med en gang. Watson hjelper deg med å låse opp verdien av dine data på helt nye og mer omfattende måter. Ved å frigjøre dine ansatte fra gjentakende oppgaver, kan du styrke teamene dine ved å fokusere på mer kreativt arbeid, som vil skape høyere verdi for din organisasjon. Med innsikt fra Watson kan du forutsi og forme fremtidige forretningsmessige resultater, samtidig som du tenker på praksis og arbeidsflyt.

I mars 2019 var jeg heldig nok til å få besøke IBM Watson Studio i San Francisco. Her fikk jeg se og teste IBM Watson i det berømte «Watson rommet». Besøket ga innsikt i mulighetsrommet til denne teknologien, samtidig som at jeg fikk et innblikk i hvordan IBM trener sine AI-modeller. Alle Watson-modeller må trenes, enten ved at de får hver sin individuelle trener eller ved at IBM kjøper opp datamateriale som den lærer av. Det vil si at hver bedrift som ønsker å implementere Watson bør sette av tid til å trene sin modell, slik at den passer inn i egen organisasjon, men andre ord: en egen AI-trener.

Et konkret eksempel på hva IBM Watson har bidratt med i norsk næringsliv er prosjektet Aquacloud, der majoriteten av virksomheter innenfor lakseoppdrett gikk sammen for å finne en løsning på lakselus-problemet. Prosjektet går ut på å koble og dele data mellom aktørene for å lettere og mer effektivt kunne bekjempe lakselusa. Watson, den kognitive teknologien, står for analysen og gjør det mulig å predikere to uker i forveien om det kommer lakselus. I tillegg analyserer Watson seg frem til de beste strategiene for å bli kvitt lakselus. Prosjektet kan dere lese mer om her.

Watson West i San Francisco: Watson viser sammenhenger i nyhetsbildet det siste døgnet

Watson West i San Francisco: Watson viser sammenhenger i nyhetsbildet det siste døgnet

Så hva er egentlig mulig å gjennomføre med IBM Watson? Det er allerede identifisert seks hovedområder for bruk av Watson-teknologien. Først og fremst handler det om å skape bedre menneskekunnskaper, i form av bildegjenkjenning, talegjenkjenning og dialog. Watson gir også økt ekspertise. Et eksempel på det er at Watson kan lese seg opp på tusenvis av forskningsrapporter som bistår en lege i å gi best mulig behandling til sin pasient. IBM Watson bidrar til å skape intelligente produkter og tjenester, samt bidrar i kognitive prosesser og infrastrukturer. I tillegg finner Watson mønstre i data som mennesket selv har utfordringer med å se.

Det kuleste Watson har utrettet, etter min mening, er å identifisere og diagnostisere kreftceller. Vi lever i en verden der menneske og maskin ikke kan utrette oppgaver alene, men sammen vil de oppnå langt bedre resultater.

Watson kan brukes som en personlig assistent, til cyber sikkerhet, i debatter (Project Debater, se video her), Chef Watson kan hjelpe deg med matlagingen, IBM Watson har eget album på Spotify som DJ Beat og teknologien brukes også i det brasilianske museet for antropologi. Mulighetene er uendelige og vi gleder oss til å se fortsettelsen!

Det bør også nevnes at kunstig intelligens er og blir en av vår tids store hyper, og vi må nok alle «vaksineres» mot denne hypen for å kunne oppnå ekte verdi ved implementering av teknologien. AI er fremtiden, og mesteparten av jobben for å få en AI-modell opp og gå ligger i klargjøring av data. RAV er eksperter på å se, tilrettelegge og forstå data. Vi er gjerne med på laget når dere skal gjøre egen virksomhet smartere og bedre rustet til å møte morgendagens utfordringer.

 
aarstad_jannicke_DSC4164_cropped_720px.jpg

Om forfatteren

Jannicke Aarstad
Seniorkonsulent

 

Relaterte artikler