Kan jeg med enkle verktøy bli mer forutseende?

Nå nærmer julen seg med raske skritt. Julegavene skal sikres, maten handles, treet kjøpes og sist men ikke minst, man skal huske å kose seg.

En ting som er veldig fremme i media hvert år, er hva feiringen reelt koster, og hva konsekvensen er om man kjøper på kreditt eller kanskje tar penger fra neste måneds budsjett.

  • Hva må til for å få en bra økonomisk avslutning på året?

  • Hva skjer hvis jeg bruker for mange penger på gaver?

  • Strekker pengene langt nok til å betale regningene som typisk kommer uanmeldt i januar?

Denne type utfordringer er ikke langt fra hva selskaper sitter med på whiteboardet for å få budsjettet til å stemme for neste år.

Personlig er jeg ingen analytiker eller statistiker, men jeg har med årene sett hva verktøy kan gjøre for å få bunnlinjen i selskapene jeg har jobbet i, til å bli enda bedre. Derfor bestemte jeg meg for å sette meg ned og forsøke å finne en oppgave til meg selv som jeg kan relatere til på et personlig nivå. Data er ikke vanskelig å få tak på. Vi har det på våre telefoner, på google og på apper vi får fra eksempelvis strømleverandører.

Strømregningen er en utgift som varierer mye gjennom året. Når det er varmt er den lav, når det er kaldt er den høy, men finnes det noen måte man kanskje kan få en bedre indikator på hva neste regning vil ende opp på? – dette er utfordringen jeg ga meg selv.

Hos min strømleverandør er det mulig å kunne laste ned et excel ark med historikk på forbruk, derfor er det enkelt å kunne jobbe med.

I mitt tilfelle har jeg ikke kompetansen til å måtte scripte eller kode på andre måter, så jeg hadde bruk for et enkelt verktøy som minner meg om Excel, derfor falt beslutningen på å prøve ut Tableau til oppgaven. Tableau er ett self service verktøy som gjør deg i stand til med enkle klikk å se og forstå dine data. Forecasting er i tillegg mulig, og det er her jeg blir i stand til å kunne forutse hva som vil skje med min strømregning.

Først må jeg åpne Excel Sheet i Tableau, da får jeg en oversikt over hvordan Tableau tolker tallene jeg har i arket

Skjermbilde0.png

Nå er alt klart, så jeg kan starte min analyse av tallene.

Skjermbilde1.png

Jeg trekker forbruket over på kolonner og sørger for at det er basert på mnd. og legger kWh på rader. Tableau sørger for å gi meg en visualisering som er enkel å skjønne, men jeg trenger og tallene. Hva skal jeg gjøre for å få det synlig? jo trekk kWh over på Label.
Nå kan jeg se hvordan forbruket har vært siden jeg flyttet inn per mnd. og få et enkelt overblikk over hvordan det har sett ut år for år.

Men dette gir meg ikke et forecast over hva forbruket blir fremover…. jeg klikker på Analytics og får frem de mulighetene som er tilgjengelig i Tableau, dobbelt klikker på Forecast og nå kommer det frem en indikasjon på fremtidig forbruk.

Jeg ser nå at jeg skal forvente et forbruk på 1.627 kWh. og må vente og se hva det da blir.

For meg ble det en stor overraskelse å se at det ble ikke langt fra! Det faktiske forbruk endte opp på 1.618 kWh ikke dårlig.
Det er selvfølgelig noen usikkerhet i denne type modell, men det jeg prøver å vise er hvor enkelt det er å lage sin første analyse, og på samme tid har jeg funnet ut at jeg er blitt mer nysgjerrig på hvilke andre data jeg kan koble sammen med modellen for å få den enda mer presis.

Prøv du også!

Last ned en gratis trial versjon og lek deg med egne data. Se hvor enkelt det er. Kanskje vil du oppdage et behov for denne type verktøy i din bedrift?

Last ned Tableau trial

God helg!

TableauBenny Rasmussen