#TableauTorsdag: Parametere

Hei!

tishkova_maria_WRB2993_web_1200px.jpg

Jeg heter Maria Tishkova og jeg er senior Tableau-konsulent i RAV. Dette er innlegg nummer to i serien #TableauTorsdag. I serien skal jeg fortelle om nye funksjoner i Tableau, arrangementer og beste praksis innen datavisualisering. Andre innlegg i serien finner du her.

I dag vil jeg fortelle om en funksjon som faktisk ble lansert for lenge siden – Parametere. De kan brukes på så mange måter og åpner opp for så avanserte dashboards at de har blitt en av mine favorittfunksjoner. Denne uken skal vi se hvordan parametere kan brukes i filtrering.

Parametere – variabler du kan styre rett fra visualiseringen

La meg starte med et eksempel. Når jeg forklarer hva parametere er i mine Tableau-kurs, sammenligner jeg de ofte med en kopp. Ja, en ting vi drikker kaffe fra! 🙂 Kopper og parametere er i prinsippet samme ting – en beholder som vi kan putte noe i. I en kopp kan du ha te eller kaffe, mens parametere kan ha verdi 10 eller 100. Noen ganger er det å bruke en kopp uunngåelig, fordi vi vil drikke noe varmt og kan ikke drikke rett fra vannkokeren (dog det kan funke med en melkekartong 😉 ). Parametere på den andre siden må brukes hvis brukeren skal kunne bytte om måletall i grafen. Når vi bruker parametere i visualiseringen, fungerer de som en variabel brukeren styrer selv, på samme måte som at du bestemmer selv hva du skal ha i koppen din.

Bruk i filtre

La oss sette opp en visning der brukeren skal få bestemme hvor mange kunder de vil se i Topp N-grafen. I eksemplene under bruker jeg en Sample Superstore-datakilde, som vanlig. Jeg har Customer i rader og Sales i kolonner, sortert på salg:

TT1.png

Som dere kan se på bunnen i venstre hjørne har vi 793 rader, eller kunder. Vi kunne ha filtrert på Topp 10 kunder, men da vil ikke brukeren kunne styre selv hvor mange hun vil se, det vil alltid være Topp 10. La oss sette opp en parameter for Topp N kunder.

Dra Customer Name-feltet fra Dimension-listen til Filters-kortet og velg Top-fanen. Der velger du Top i første menyen og «Create a New Parameter» i den andre.

TT2.png

I det nye vinduet setter du opp parameteren Top N Customers med Current Value 10 og Range fra 1 til 50. Trykk OK.

TT3.png

Den nye parameteren dukker opp til høyre for visningen, med tallverdien du satt i Current Value, og en slider for å styre denne verdien. Legg merke til at grafen har blitt oppdatert automatisk:

TT4.png

I menyen til parameteren får man endre utformingen fra Slider til Type In, da vil man kunne taste inn verdien man ønsker istedenfor å bruke en slider:

TT5.png

I samme menyen kan man velge Edit parameter og huke av for å bruke en stegvis endring av verdien, f.eks. øke/minke parameterverdien med 5 om gangen.

TT6.png

Husk at disse stegene regnes fra Minimum-verdien du setter: minste verdien er 1 (Topp 1), neste blir 1+5 = 6 (Topp 6), deretter 1+5+5 = 11 (Topp 11), osv. Hvis du setter minste verdien lik stegstørrelse, da unngår du litt rare topp-verdier. Hvor ofte vil du se nøyaktig Topp 16 kunder?

TT7.png

Endrer du utformingen av en slik stegvis parameter til Type in, da vil du fortsatt kunne skrive inn vilkårlig tall, men den vil runde av til nærmeste tillatte steg. For eksempel, 8 blir til 10 og 3 blir til 5.

Filtrering er en grei måte å starte å bruke parametere på. Etterhvert vil vi se på parametere i Measure Swap-teknikken, i referanselinjer, samt ta en nærmere titt på en såkalt What-If analyse, og, selvfølgelig, Parameter Actions! 🙂

Vil du vite mer om Tableau eller trenger hjelp med dine dashboard? Ta kontakt, jeg hjelper deg gjerne.

Snakkes neste #TableauTorsdag!

-Maria Tishkova

 
tishkova_maria_WRB2993_web_1200px.jpg

OM FORFATTEREN

Maria Tishkova
Seniorkonsulent

 

Relaterte artikler