#TableauTorsdag: Tableau 2019.4-beta

Hei! 

Jeg heter Maria Tishkova og jeg er senior Tableau-konsulent i RAV. Dette er det fjerde innlegget i bloggserien #TableauTorsdag. I serien skal jeg fortelle om nye funksjoner i Tableau, arrangementer og beste praksis innen datavisualisering. Andre innlegg i serien finner du her.

I dag vil jeg fortelle om nye funksjoner som kommer i Tableau 2019.4, som er i beta nå. Men først la meg skrive et par ord om min egen store Tableau-nyhet – jeg har blitt sertifisert som instruktør! Whoop-whoop! 🥳 Det var tøft, mye jobb og trening, men det var absolutt verdt det! Nå har vi hele 2 sertifiserte instruktører i Norge (hei Tore🖐🏼), og jeg gleder meg til flere oppdrag. Kursene jeg holder er veldig hands-on. Jeg forklarer alle funksjoner med eksempler og user-cases, slik at deltagerne får alt de trenger for å starte å bruke Tableau eller ta sine dashboards til neste nivå. Trenger du, dine kollegaer eller ansatte kursing i Tableau – I’m your girl 😄

tishkova_maria_WRB2993_web_1200px.jpg

And back to business – i Tableau 2019.4 blir vi presentert med mye nytt og spennende, og jeg har derfor plukket ut de funksjonene jeg synes kan være interessante for de fleste.

 Tableau Visualization Enhancements

 Det kommer to oppgraderinger for tabeller i Tableau. Først, begrensningen på antall diskrete (blå) felt i visningen har økt fra 16 til 50 – nå kan man lage veldig brede tabeller! I tillegg får man sidelengs scrollbar hvis tabellen er bredere enn applikasjonsvinduet. Jeg er ikke så stor tilhenger av sidelengs scrollbars, men hvis man må vise så mange kolonner, er det fint å ha mulighet til å scrolle, ikke sant? Før kunne man se scrollbaren kun i den delen av tabellen som inneholdt datapunkter, eller selve tallene, mens nå strekker scrollbaren seg langs hele tabellen, se her:

TT31.png

 Worksheet 'Used in'

En funksjon jeg bruker ofte når jeg lager nye dashboards er Go to Sheet, en liten knapp i menyen for et ark i et dashboard. Med et klikk blir jeg navigert fra dashboardet til selve arket. Det sparer en del tid når jeg ser feil eller forbedringsmuligheter i dashboardet og ikke vil bla gjennom alle arkene. I 2019.4 vil det være mulig å gå andre veien – fra arket til dashboardet eller storyen der det brukes. Man skal kunne høyreklikke på arknavnet nederst i arbeidsboken og velge dashboardet der arket var lagt inn:

TT32.png

Delay Loading of Contents

Har dere noen ganger opplevd at det tar litt for lang tid å åpne det publiserte dashboardet? Det skjer hvis man har fylt opp dashboardet med masse data som må lastes inn i sin helhet når man åpner dashboardet. Det finnes flere triks for å forbedre ytelsen, les mer her. I 2019.4 kommer det en mulighet til – nemlig muligheten å sette deler av dashboardet på pause og kun laste de inn når de trengs. For å gjøre det må man legge inn en floating container, og deretter putte alle elementer (filtre, fargeskala eller grafer) i containeren, legge til Show/Hide button og skjule hele pakka. Dere kan lese om Show/Hide-funksjonaliteten her. Når dashboardet er publisert, og brukeren åpner det, vil ikke alt av innholdet lastes inn med en gang, men kun det som ikke er skjult. Da vil det gå raskere!

TT33.png

Named Sharing og Share What You See

Snart vil det være mulig å dele et publisert dashboard med kollegaer uten å kopiere lenken og sende det på mail. Tid spart, ikke sant? 💸 Når man trykker på Share-knappen i et publisert dashboard, vil det dukke opp et vindu der man skal kunne skrive navn på andre brukere, slik at de får en beskjed om at noen har delt et dashboard med dem. Ligner litt på Google Docs, ikke sant? 😊 Jeg pleier å bruke kommentarfeltet for dette formålet, men Named Sharing ser mye enklere ut – og man trenger ikke å rydde opp i kommentarene etterpå. Hvis brukeren har modifisert det publiserte dashboardet (f.eks., med filtre eller actions) og deretter tagget andre brukere, da vil de se samme bilde som den første brukeren – you Share What You See  

TT34.png

Request Access

Har dere lagt merke til setningen “Only people with permission can see this workbook” på bildet over? Brukere som allerede har tilgang får lov å åpne dashboardet som vanlig, mens de som ikke har tilgang får en knapp med Request Access, slik at de kan be dashboardets eier om tilgang. Enkelt! Brukere uten tilgang vil ikke se hvem eieren er, mens eieren får en mail med relevant informasjon og instruksjoner, samt en lenke til innholdet for å endre rettigheter. Dette gjelder både ark i et dashboard, hele dashboards og projects:

TT35.png

Som sagt, er dette bare et utvalg av alle nye funksjoner som kommer i 2019.4. Dere kan se hele listen her.

Vil du vite mer om Tableau eller trenger hjelp med dine dashboard? Ta kontakt, jeg hjelper deg gjerne.

 Snakkes neste #TableauTorsdag!

-Maria Tishkova

 
tishkova_maria_WRB2993_web_1200px.jpg

Om forfatteren

Maria Tishkova
Seniorkonsulent

 

Relaterte artikler