#TableauTorsdag: Ukenummerering

tishkova_maria_WRB2993_web_1200px_web_square.jpg

Hei!

Jeg heter Maria Tishkova og jeg er senior Tableau-konsulent i RAV. Dette er det første innlegget i serien #TableauTorsdag. I serien skal jeg fortelle om nye funksjoner i Tableau, arrangementer og beste praksis innen datavisualisering.

Før sommerferien jobbet jeg med et dashboard hvor jeg ønsket å vise ukenumre, et ganske typisk ønske fra brukerne, spesielt i offentlig sektor. Utfordringen er at Tableau nummererer ukene litt annerledes enn det vi er vant med her i Norge. Siden Tableau er et amerikansk selskap, følger de den amerikanske måten å håndtere datoene på. De starter uken med en søndag og ukenummerering starter med 1. januar, uansett hvilken ukedag det er.

Rekkefølgen av ukedagene – Starter uken virkelig på søndag?

I eksemplene her bruker jeg vår kjære Sample Superstore datasett, så dere kan lage de samme kalkuleringene i deres Tableau Desktop. Først oppretter jeg et nytt felt, Custom Date av Order DateWeekdays og Date Part. Når jeg har dette feltet i visningen, blir uken sortert fra søndag til mandag. Litt rart, ikke sant?

TT2.png

For å fikse denne sorteringen, må man endre litt på datakilde-innstillinger. Gå i menyen Data >> ‘Datakildenavn’ >> Date Properties…

TT3.png

I vinduet som dukker opp får man sette at ukene skal starte på en mandag:

TT4-1.png

Ukenummer – ISO vs Gregoriansk

For å illustrere ukenummerering har jeg opprettet et nytt datofelt, Custom Date av Order DateWeeknumbers og Date Part. Jeg viser dette feltet ved siden av dagene og ukedagene:

TT5-1.png

Som dere kan se på bilde over, får de første dagene i januar ukenummer 1, mens her i Norge er det fortsatt uke 53:

TT6-1.png

Vi er vant med formatet som heter ISO 8601, en internasjonal standard for skrivemåte og utveksling av data om dato og tid. Hovedregelen er at 4. januar er alltid i uke nummer 1. I Tableau brukes det en vanlig gregoriansk kalender: første dagen i året = første uken i året.

For å fikse dette trenger vi et nytt felt, la oss kalle det «ISO weeks»: 

TT7.png

I denne kalkuleringen bruker vi funksjonen DATENAME med attributtet ‘iso-week’. Som dere kan se på bildet over, fikk de første dagene i januar riktig ukenummer og uke 01 starter 4. januar, som havnet på mandag i 2016.

Selv om ‘ISO weeks’-kolonnen viser kun tall, er resultatet av DATENAME-funksjonen egentlig i tekstformat. Man kan derfor redigere det videre for å vise mer beskrivende tekst, for eksempel, «Uke 10» istedenfor bare «10». Dette med String-funksjoner får vi dessverre ikke dekket nå, men neste gang kanskje? 😀

Vil du vite mer om Tableau eller trenger hjelp med dine dashboard? Ta kontakt, jeg hjelper deg gjerne.

Snakkes neste #TableauTorsdag!

-Maria Tishkova

 
tishkova_maria_WRB2993_web_1200px.jpg

OM FORFATTEREN

Maria Tishkova
Seniorkonsulent

 

Relaterte artikler